Här är ett första recept till saffranswienerbröden som jag visade på bilden i förförra inlägget.
5 dl mjölk
50gr jäst
2pkt saffran
1 dl socker
1 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl (tills degen är torr och handvänlig )
till inkavling:: 50-150 gr margarin (rumstempererat)
1 dl socker
Blanda jästen i mjölken och se till att den löses upp (man kan lösa upp jäst i lite vatten också. Det går bättre).Tillsätt socker, salt och saffran. Rör om. Tillsätt sen succesivt vetemjöl tills degen är fast.
Låt degen jäsa i ca30-45 minuter. Ta upp degen och kavla ut den til en platt´´pannkaka´´.Ta sen en del av det rumstemererade margarinet och skär det i tunna skivor som du lägger på halva delen av den utkavlade degen. Vik ihop degen och kavla till den. Låt degen vila och kavla sen in mer margarin på samma sätt. Ta sen slutligen en del av margarinet och blanda det med socker som blir till dom sista inkavlingarna.Eller inrullningarna. Sen kan man ta det sista socker margarinet och bre ut på degen och bara rulla ihop precis som vid bullbak. Ta sen rullen och lägg ut den på ett bakbord. Skär sen sneda ´´remsor´´av degrullen. Att man skär typ lite diagonala bitar. Ta ´´remsorna´´ mellan både vänster och höger hands tumme respektive pekfinger och vrid dom ett varv . Så du får en snurrbulle. Lägg snurrbullen i en bullform.
Pensla eventuellt med ägg. Grädda i mitten av ugnen på ca 225grader i ca 10-12 minuter (ibland kanske upp till 15 min.) tills bullarna fått en vacker och lagom brun färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar